Verlies en rouwbegeleiding
Verlies is onvermijdelijk in het leven en steeds een intense persoonlijke ervaring. Het leven zal nooit meer worden als voor het verlies. Je weet dat je verder moet, maar hoe en op welke manier? De wereld en alles gaat door, maar het eigen leven lijkt stil te staan. Wat houdt nu een ‘gezond’ rouwproces in en wat als lichamelijke en psychische klachten het dagelijks functioneren beletten. Verlies houdt niet alleen een sterfgeval in, maar dit kan ook een verlies van gezondheid, baan of iets anders zijn. Alles wat het karakter krijgt van het verlies van een dierbaar iemand of iets kan een rouwproces meebrengen; denk ook bijvoorbeeld aan een familie/gezinslid met dementie of met een psychische ziekte. Het rouwen kan tevens beginnen zodra iemand ernstig en/of ongeneeslijk ziek wordt.
Rouw is een normale en noodzakelijke aanpassingsreactie op het verlies van een dierbare of iets dierbaars. Het wordt wel de keerkant van liefde genoemd. Rouw wordt door de omgeving van de rouwende nog vaak gezien als iets dat je moet verwerken. Het suggereert dat er een einde aan komt en je er een punt achter kan zetten. Ook weet de omgeving (werkgevers) vaak niet hoe met de rouwende om te gaan. Er is veelal verlegenheid en onhandigheid in contact en communicatie. Rouw dringt door in alle gebieden van het leven en kent verschillende verschijningsvormen. Rouwen wordt ook wel levenslange rouwarbeid genoemd, die weliswaar door de tijd heen verschillende stadia kan doorlopen en voor ieder steeds weer anders is in intensiviteit. Wetenschappelijke onderzoeken van de laatste jaren laten zien dat je rouw niet oplost maar het eerder inschrijft in je levensverhaal.
Met Perspectief biedt zowel voor ouderen als jongeren en kinderen rouwbegeleiding. Voor werkgevers bieden we advies en begeleiding bij rouw op de werkvloer.
Verlies en rouwbegeleiding bij jongeren en volwassenen
Voor verlies en rouwbegeleiding hebben we geen standaard pakketten. De begeleiding is niet gericht op het afwerken of oplossen van de rouw, maar eerder op de mogelijkheid om het verlies te integreren in het leven. Met Perspectief wil bijstaan om jouw verlies een plek te geven door een luisterend oor voor jou te zijn. Zodat de wirwar van gedachten en gevoelens die vaak aanwezig zijn, geuit en geordend kunnen worden. We kunnen samen het verloop van de rouw onderzoeken. Dit is voor elk individu een persoonlijke reis. Een ieder geeft op verlies een eigen antwoord. Je krijgt zicht op de verschillende rouwstijlen en de invloed hiervan op jouw persoonlijk en op jouw omgeving. Het doel hierbij is om jouw verlieservaring op een betekenisvolle wijze te integreren in jouw leven of om het verlies te verweven met het leven, zodat je weer wat richting en houvast vindt.
Verlies en rouwbegeleiding bij kinderen
Wanneer er gedrag- of leerproblemen voordoen bij kinderen na verlies is het belangrijk hier aandacht aan te geven. Een niet geuit of verstoord rouwproces kan namelijk (later) grote problemen geven. Bij kinderen werken we o.a. met spelvormen en creatieve werkvormen, waarbij zij gevoelens en gedachten leren te verwoorden. De hechtingsstijl versterkt en coping vaardigheden kunnen aangeleerd worden.
Voor werkgevers
In elke organisatie en in elk bedrijf komt het voor: een medewerker die met een verlies te maken krijgt. Een verlies heeft vaak grote impact en gevolgen voor de inzetbaarheid, het concentratievermogen en dus het functioneren van een medewerker. CNV deed een onderzoek naar rouw op de werkvloer. In juli 2020 presenteerden zij de onderzoeksresultaten in het rapport “Hoe werkt rouw?”. Belangrijkste conclusie: als werknemer het verlies van een dierbare wil overleven, dan heeft hij daarvoor alle steun van zijn werkomgeving nodig. Veel bedrijven doen dit goed, maar helaas gaat het ook nog heel veel fout. Uit een enquête van het Landelijk Steunpunt Rouw blijkt dat 40 procent van de nabestaanden zich ziek meldt, na weer aan het werk te zijn geweest. Dit verzuim wordt vaak weggeschreven onder ‘burn-out’, maar heeft rouw als grondslag. Daardoor kan rouw op de werkvloer een flinke extra wissel trekken op de werknemer en een flinke onkostenpost vormen voor de werkgever. Dit kan voorkomen worden als er vanaf het verlies al aandacht aan geschonken wordt. Het komt echt aan op goede begeleiding op de werkvloer, wat uiteindelijk in het belang is van werkgevers en werknemers. Meestal wordt de eerste opvang binnen het bedrijf geregeld, maar is er niet altijd de tijd, de ruimte of de deskundigheid beschikbaar om een medewerker te begeleiden bij het omgaan met zijn of haar verlies. Het gevolg is dat de kans bestaat dat een medewerker langere tijd uitvalt of minder beschikbaar is voor de organisatie.
Daarom wil Met Perspectief werkgever en werknemer bijstaan in deze weg door deskundige begeleiding vanuit een integratieve benadering. Als werkgever help je op die manier de medewerker zijn verlies in zijn leven te integreren, laat je blijken een goed werkgever te zijn, en voorkom je dat een medewerker langdurig uitvalt. Jouw investering in verlies of rouwbegeleiding is een investering in jezelf die ook uitwerkt op jouw omgeving, zowel privé als in je werk. Doordat verlies en rouwbegeleiding wordt afgestemd op elk individu is vooraf moeilijk aan te geven hoeveel sessies nodig zijn. De kosten voor particulieren zijn €70 per sessie. Zakelijke tarieven op aanvraag.
Vragen?
Heb je vragen? Of wil je graag kennismaken?
Neem dan contact op via onderstaande contactgegevens of vul het contactformulier in! Geheel vrijblijvend!